Hjælp ved søvnbesvær

En god nattesøvn er vigtig for din præstation på arbejdet, din livskvalitet og din generelle sundhed.  De fleste af os vil opleve at have problemer med søvn i løbet af vores liv. Dette kan opstå i forbindelse med travlhed eller overbelastning, i kombination med sygdom eller andre livsbegivenheder. 

For nogle varer problemet ved over tid og bliver svært at komme af med.  

Hos Training Consult tilbyder vi professionel hjælp mod søvnløshed. Vi tager højde for din specifikke livssituation og hjælper dig til at finde ud af, hvad der skal til for at du kan komme tilbage til en god nattesøvn og trivsel i hverdagen. 

Training Consult tilbyder blandt andet samtaler med psykolog, certificeret coach eller psykologpraktikant, som kan afhjælpe problemet individuelt. Vi holder også webinarer og workshops om søvn og søvnbesvær. Kontakt os på info@trainingconsult.dk for nærmere aftale og information. 

Hvorfor er søvn vigtig? 

Vi har i gennemsnit brug for 6-9 timer søvn om natten. En god nattesøvn er vigtig for vores sundhed og trivsel. Længde og søvnkvalitet er begge vigtige faktorer for at vi føler os udhvilet når vi vågner. Mens vi sover arbejder kroppen med at genstarte det hele for at gøre os klar til en ny dag. Hormon- og immunsystemet reparerer og styrker kroppen, mens hjernen rydder op og organiserer al den information vi har fået igennem dagen. De processer anses som essentielle både for den generelle sundhed og for vores kognitive funktioner.  

Hvis man har problemer med sin søvn, oplever man typisk at blive mere irritabel, have koncentrationsproblemer og føle sig udmattet – specielt hvis problemerne varer ved over tid. Søvnløshed kan også gå ud over humør og ydeevne. Langvarige problemer med søvn vil påvirke den fysiske og mentale sundhed. 

Hvad er søvnløshed?

Søvnløshed kaldes insomni og kan antage mange former. Man kan have svært ved at falde i søvn om aftenen, have opvågninger gennem natten og/eller vågne for tidligt om morgenen. Resultatet bliver så, at man ikke får den mængde søvn man har brug for, og man føler sig uoplagt. 

Akut søvnløshed beskrives som kortvarigt søvnbesvær. Det kan for eksempel opstå i en periode med bekymringer ellers stress. Søvnen bliver mere normal, når man kommer af med bekymringerne, stressen eller eventuelle andre ydre årsager, som gør man han har udfordringer med sin søvn i en periode. Vi kan sagtens tåle kortvarige perioder med søvnbesvær. 

Kortvarigt søvnbesvær kan i få tilfælde udvikle sig til mere vedvarende eller kronisk søvnløshed, hvis det ikke bliver håndteret eller den ydre årsag bliver ved over tid. Så hvis du har besvær med din søvn i mere end 3-4 uger i træk, råder vi dig til at søge hjælp. 

Hvad kan afhjælpe søvnproblemer?

Når vi taler om akut søvnløshed, så findes der nogle generelle tips man selv kan prøve af for at komme af med sit søvnbesvær. For eksempel: 

  • Hold soveværelset køligt og mørkt.  
  • Gå i seng når du er træt.  
  • Stå op på nogenlunde samme tid hver dag.  
  • Undgå koffein, alkohol og mobilskærme inden du skal sove. 


Selvom disse råd kan bidrage til at skabe en god ramme for at falde i søvn, er det indimellem ikke tilstrækkeligt for at komme af med søvnbesværet. Det kan indikere, at der er andre årsager bag søvnløsheden, som for eksempel stress, bekymringer eller andre udfordringer. 

De kan være rigtig svært at afhjælpe sit søvnproblem helt alene. Oplever man at søvnløsheden bliver ved over tid, kan det være gavnligt med professionel hjælp. 

 Vi kan vejlede dig til at få en langt bedre søvn. Du kan evt. starte med at se et af vores gratis webinarer eller deltage i en workshop, så du får mere viden og gode værktøjer til at komme i gang med at ændre din situation. 

Hvis du ønsker at blive orienteret om vores aktiviteter, kan du melde dig ind i vores facebook-gruppe eller abonnere på vores nyhedsbrev. 

Webinar om søvn

38 minutter, hvor psykolog Mette Bram fortæller om myter og metoder til at få en forbedret søvn.